Snel naar:

Wat is een familieopstelling?

De familieopstellingen vinden plaats in Amsterdam en worden begeleid door Romy Klein Essink, een ervaren familieopsteller en psycholoog. Binnen een familieopstelling wordt met een kleine groep mensen (representanten) een visualisatie geboden van patronen en dynamieken die in jouw familiesysteem spelen, en mogelijk ten grondslag liggen aan (het in stand houden van) jouw eigen patronen. 
Mogelijk heb je last van terugkerende gedrags-, gedachten en/of gevoelspatronen waardoor je vastloopt in je leven, werk en/of relaties en heb je behoefte om deze te onderzoeken.
Een familieopstelling kan op zich zelf staan, of waardevol zijn om voor/tijdens of na een traject aan deel te nemen. Een familieopstelling kan in groepsverband of individueel.

Data familieopstellingendagen in groepsverband

De familieopstellingen vinden doorgaans in Amsterdam plaats, en worden begeleid door ervaren familieopsteller en psycholoog Romy Klein Essink. Je kan je inschrijven als vraaginbrenger of als representant.

Mocht er tussen onderstaande opties geen mogelijkheid voor jou bij zitten, of mochten alle plekken reeds gevuld zijn, stuur dan even een mailtje naar praktijkkleinessink@gmail.com. Dan kan ik je tijdig informeren over nieuwe dagen die gepland worden. Mocht je een individuele opstelling willen, stuur dan ook even een mailtje, dan kunnen we hiervoor een afspraak inplannen.

Data Familieopstellingen Amsterdam in 2024:

Vrij 23 augustus 9:15-17:00 (De Roos, Amsterdam) — plekken beschikbaar: 2 vraaginbrenger plekken en 2 representanten plekken

Woe 26 juni 9:00-17:00 (De Roos, Amsterdam) — geen plekken meer beschikbaar

Woe 5 juni 9:00-17:00 (De Roos, Amsterdam) — geen plekken meer beschikbaar

Vr 17 mei 9:00-17:00 (De Roos, Amsterdam) — geen plekken meer beschikbaar

Woe 24 april 9:00-17:00 (De Roos, Amsterdam) — geen plekken meer beschikbaar

Vr 2 februari 9:00-17:00 (De Roos, Amsterdam) — geen plekken meer beschikbaar

“Het is lang geleden dat ik mij zo ontspannen voelde”

Deelnemer FAmilieOpstelling in Amsterdam
Aanmelden

Wil je je aanmelden voor een familieopstelling in Amsterdam, ben je benieuwd naar de actuele beschikbare plekken voor een familieopstelling en/of heb je andere vragen dan kan je een mail sturen naar: praktijkkleinessink@gmail.com of stuur mij een bericht op 06 190 493 16 (aangezien ik het grootste deel van de dag cliënten zie/opstellingen begeleid, kan ik vaak de telefoon niet opnemen. Laat dus graag even een voicemail achter of stuur mij een SMS/Whatsapp bericht).


“Een hele bijzondere en inzichtgevende ervaring, en vooral door de warme, betrokken en deskundige ondersteuning van Romy”

Deelnemer FAmilieOpstelling in Amsterdam

Voorbeelden van vragen die ik geregeld tegenkom
 • “Ik maak moeilijk verbinding met anderen/ het lukt mij niet om een partner te vinden/te houden”
 • “Ik heb een moeizame band met mijn vader/moeder/broer/zus/zoon/dochter en wil onderzoeken waar dat vandaan komt”
 • “Ik vind het moeilijk om grenzen aan te geven en wil anderen altijd pleasen”
 • “Ik kan moeilijk omgaan met kritiek en dit raakt mij snel persoonlijk”
 • “Ik ben vaak angstig in sociale situaties/groepen”
 • “Ik voel een voortdurende boosheid/onrust/eenzaamheid/schaamte en weet niet waar het vandaan komt”
 • “Ik wil onderzoeken welk patroon er aan mijn burn-out ten grondslag ligt”
 • “Ik heb dusdanig veel moeite met afscheid nemen dat ik in (ongezonde) relaties/vriendschappen blijf hangen”
 • “Het ervaren van mijn gevoelens geeft mij dusdanig veel spanning dat ik geneigd ben ze uit de weg te gaan”
 • “Ik voel mij schuldig zodra ik voor mijzelf kies”
 • “Ik ga confrontatie dusdanig lang uit de weg waardoor ik geregeld in moeilijke situaties kom”
 • “Ik heb moeite met autoriteit”
 • “Ik lijk mijzelf te saboteren in het leven door regelmatig niet te doen wat eigenlijk goed voor mij is”
 • Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om woorden te geven aan jouw vraag. Zolang er iets in jou speelt waar je naar zou willen kijken, kan een familieopstelling waardevolle inzichten geven.

“Hoewel alles in mijn leven klopt, voel ik nog steeds een diep ongeluk. Na de opstelling zag ik waar dit aan ten grondslag ligt. Ik heb weer vertrouwen in de toekomst!”

Deelnemer FAmilieOpstelling in Amsterdam
Hoe werkt een familieopstelling?

Je kan je aanmelden voor een individuele familieopstelling (1-op-1) sessie of in groepsverband, beide vinden plaats in Amsterdam. Binnen groepsverband kan je deelnemen als vraaginbrenger of als representant.

Als vraaginbrenger kijk ik als opsteller specifiek naar jouw vraag en nodig (een deel van) de andere aanwezigen die dag uit om te representeren (bijvoorbeeld jouw vader, moeder, werkgever) in jouw opstelling.

Als representant maak je onderdeel uit van andermans opstelling. Je hoeft niets te ‘kunnen’ om je als representant aan te melden; je kan het niet fout doen. Soms kan een opstelling dicht tegen jouw eigen thema/vraagstuk(ken) aanliggen, waardoor een opstelling voor jou als representant net zo waardevol kan zijn als een ‘eigen’ opstelling als vraaginbrenger. Ook kan het een manier zijn om eens te zien/ervaren hoe een opstelling eruit ziet, en om eventueel een volgende keer zelf als vraaginbrenger naar een opstellingendag te komen. Je bent als representant altijd vrij om aan te geven als je in een opstelling niet wil representeren.

Individuele versus groepsopstelling: Doordat er meerdere opstellingen plaats zullen vinden op een familieopstellingendag in groepsverband kan je ook meer ‘leren en zien’. Zo komen er thema’s van anderen voorbij die voor jou mogelijk ook bekend zijn en daarmee een dynamiek blootleggen die ook bij jou speelt. Het aanschouwen hiervan kan veel in beweging brengen en bewust maken, en voegt daarmee dus ook waarde toe aan jouw eigen proces. Ook is er de mogelijkheid om uitgenodigd te worden om in andermans opstelling te representeren.

Individuele opstelling: Tijdens een individuele familieopstelling zal ik met poppetjes of blaadjes werken, deze voorwerpen fungeren als representanten. De vraag die je op een opstellingendag kan inbrengen, kan je ook tijdens een individuele opstelling inbrengen. Er is dus geen verschil in ‘mogelijke vragen’. Je hoeft niets te ‘kunnen’ of ‘weten’ om voor een individuele opstelling te komen. Een individuele opstelling neemt ongeveer 90 min. in beslag. Eerst maken we kort kennis met elkaar en zal ik je vragen waar je tegenaan loopt, vervolgens starten we met de opstelling. Na de opstelling praten we nog even na over jouw ervaringen en eventuele vragen die zijn opgekomen.

“Ik zie nu dat mijn burn-out ten grondslag ligt aan een dynamiek in ons gezin, wat zich heeft vertaald naar een ongezond patroon op de werkvloer”

Deelnemer FAmilieOpstelling in Amsterdam

De familieopstellingen vinden doorgaans in Amsterdam plaats. Mocht je benieuwd zijn naar de actuele agenda/beschikbare plekken voor een opstelling dan kan je een mail sturen naar: praktijkkleinessink@gmail.com. Of stuur mij een bericht op 06 190 493 16 (aangezien ik het grootste deel van de dag cliënten zie/opstellingen begeleid kan ik vaak de telefoon niet opnemen, laat dus graag even een voicemail achter of stuur mij een SMS/Whatsapp bericht).


Veelgestelde vragen:

“Moet ik mijn familie meenemen naar een familieopstelling?”

Nee. Het is niet nodig om jouw familie / familieleden mee te nemen naar een opstelling. Binnen de opstelling werk ik met representanten. Uiteraard kan je wel een familielid meenemen als jullie deze opstellingendag samen willen ervaren. Dit kan weleens helpen om elkaar(s patronen en dynamieken) beter te kunnen begrijpen.

“Zijn familieopstellingen gevaarlijk?”

Nee. Familieopstellingen zijn niet gevaarlijk. De familieopstelling geeft inzicht in jouw systeem, dit kan wel gepaard gaan met emoties, kan wat spannend voelen of als intensief ervaren worden. Ook kan een familieopstelling veel energie geven. Er zijn regelmatig deelnemers die spanningsklachten/ burn-out zijn en voor een familieopstelling komen. Ook zij kunnen vrijwel een gehele dag deelnemen, en gaan regelmatig met meer energie weg dan toen zij aankwamen.

“Moet ik een training volgen voordat ik als representant kan deelnemen?”

Nee. Je hoeft niets te ‘kunnen’ om je als representant aan te melden; je kan het niet fout doen. Soms kan een opstelling dicht tegen jouw eigen thema/vraagstuk(ken) aanliggen, waardoor een opstelling voor jou als representant net zo waardevol kan zijn als een ‘eigen’ opstelling als vraaginbrenger. Ook kan het een manier zijn om eens te zien/ervaren hoe een opstelling eruit ziet, en om eventueel een volgende keer zelf als vraaginbrenger naar een opstellingendag te komen. Je bent als representant altijd vrij om aan te geven als je in een opstelling niet wil representeren.


Enkele cliënten over familieopstellingen:

“Een hele bijzondere en inzichtgevende ervaring, en vooral door de warme, betrokken en deskundige ondersteuning van Romy”

“Wauw, wat een ervaring. Nu ik de zorg voor mijn ouders kan loslaten, voel ik mij vrij om mijn leven te leven zoals ik dat wil”

“Ik kan weer contact maken met mijn moeder, zonder dat ik verdrietig of geïrriteerd raak”

“Nu pas zie ik dat de onrust die ik bij mijn dochter zag, eigenlijk een weerspiegeling is van mijn eigen onrust”

“Ik ben niet meer voortdurend bezig met wat anderen van mij vinden, wat een verademing”

“Goed voor mijzelf zorgen voelt niet meer als egoïstisch, maar als gezond”

“De opstelling heeft een belangrijke verdieping gegeven aan de relatie met mijn vrouw”

“Ik zie nu dat mijn burn-out ten grondslag ligt aan een dynamiek in ons gezin, wat zich heeft vertaald naar een ongezond patroon op de werkvloer”


Tarieven

Een familieopstelling wordt niet vergoed door de verzekeraar en is niet vrijgesteld van BTW.

 • Individuele familieopstelling:
  • één-op-één sessie (ongeveer 90 min.):  € 189
 • Familieopstelling in Amsterdam – groep (9:15-17:00):
  • Vraaginbrenger: € 135
  • Representant: €55

“Ik had niet verwacht dat ik mij zo snel op mijn gemak zou voelen in een groep. Ik heb de dag als zeer prettig ervaren; de opstelling gaf bijzondere inzichten en Romy heeft een warme en ontspannen manier van begeleiden”

Deelnemer FAmilieOpstelling in Amsterdam

Annuleren afspraak

Het kan gebeuren dat je een afspraak af moet zeggen. Hoe eerder je dat doet, hoe prettiger, omdat er dan mogelijk nog andere cliënten gebruik kunnen maken van de tijd die ik voor jou/jullie gereserveerd heb. Als je een sessie korter dan 48 uur (2 werkdagen; voor afspraken op maandag geldt dus annuleren op vrijdag voorafgaand) of een deelname aan een familieopstellingendag korter dan 5 werkdagen van tevoren afzegt, of helemaal niet afzegt, dan zal (ongeacht de reden van annuleren) de gereserveerde tijd in rekening gebracht worden.

Annuleren/verplaatsen/afzeggen van een afspraak kun je doen via :
* het verzenden van een Whatsapp/SMS naar mijn praktijknummer: 06- 190 493 16
* het verzenden van een email naar: praktijkkleinessink@gmail.com.