EMDR therapie in Amsterdam
Behandeling met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een techniek die voornamelijk wordt ingezet voor trauma behandeling. Deze techniek helpt om de spanning en emotionele lading die bepaalde beelden en/of situaties oproepen een plek te geven, en daarmee de spanning en emotionele lading te verlagen. De situatie/het beeld zal door EMDR niet ‘leuk’ worden, maar de spanning en emotionele lading die het geeft en daarmee de grip op jouw leven/gemoedstoestand vermindert. Daarmee kreeg je meer vrijheid en ontspanning terug. De EMDR sessies vinden in Amsterdam plaats. Sessies worden aangeboden door Romy Klein Essink, ervaren EMDR-therapeut die al vele jaren vrijwel dagelijks met EMDR werkt.
Deze techniek is over de jaren heen steeds bekender geworden omdat het bijzonder werkzaam is in een korte tijd.
Mogelijkheden van EMDR
EMDR therapie kan voor allerlei verschillende vraagstukken ingezet worden. EMDR staat vooral bekend als werkzame techniek bij trauma behandeling. Anderzijds kan EMDR ook zeer werkzaam zijn bij situaties en/of herinneringen die veel spanning geven. Hieronder een korte toelichting:
EMDR therapie bij TRAUMA
Een groot deel van de cliënten waar ik mee werk komen voor trauma behandeling als gevolg van een traumatische gebeurtenis. Zij ervaren klachten zoals: (veel) spanning als je terugdenkt aan de gebeurtenis, nachtmerries over de gebeurtenis.
Ook kan het zijn dat je last hebt van
Doorgaans beschrijf ik een trauma als een gebeurtenis die zich in het verleden heeft voorgedaan en een dusdanig hevige emotionele impact op je heeft gehad, dat je niet in staat bent deze emotionele impact direct te verwerken. Je gaat door, maar de gebeurtenis blijft ‘aan je plakken’. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld last hebt van dromen of nachtmerries die te maken hebben met de traumatische gebeurtenis, of word je op momenten ineens overvallen door/herinnerd aan beelden die met het trauma te maken hebben. Je wordt dan ‘getriggerd’, zoals we dat noemen. Het kan zijn dat je bang wordt van deze triggers en daardoor specifieke personen, situaties of plekken gaat vermijden om maar niet aan de (traumatische) gebeurtenis te hoeven denken. Klachten zoals deze kunnen duiden op een trauma waarbij trauma behandeling met EMDR therapie goed werkzaam kan zijn. Doorgaans wordt trauma behandeling vergoed (zie onderaan deze pagina meer informatie over vergoedingen van trajecten).
EMDR therapie bij SPANNING
Anderzijds kan EMDR ook zeer werkzaam zijn bij situaties en/of herinneringen die veel spanning geven. Hieronder enkele voorbeelden:
- Bij persoonlijke groei: EMDR kan helpen bij mensen die een laag zelfbeeld hebben en/of geneigd zijn situaties/beelden te vermijden omdat deze spanning geven.
- De werkcontext: Er kan sprake zijn geweest van een bedrijfsongeval waardoor jij je niet meer prettig voelt op het werk. Mogelijk speelt er een conflict tussen jou en een collega/klant/leidinggevende. Behandeling met EMDR kan de spanning op deze situatie(s) en relaties verminderen.
- Familie/(ex)partner/gezinsrelaties: Het kan zijn dat er sprake is geweest van duidelijke traumatische situaties, hierbij kan EMDR goed helpen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een onprettige breuk in een (romantische) relatie of mogelijk heeft een hevige ruzie ertoe geleid dat je nu (in hoge mate) spanning ervaart als je aan de ander denkt/bij de ander in de buurt bent. EMDR kan helpen deze spanning de verlagen.
Locatie – EMDR in Amsterdam
De EMDR therapie sessies vinden in Amsterdam mijn praktijk plaats. De EMDR sessies kunnen ook online plaatsvinden. Dit ligt aan jouw persoonlijke voorkeur. Mijn ervaring over de jaren heen waarbij ik vrijwel dagelijks EMDR-therapie geef, is dat de effecten en resultaten van de online sessies hetzelfde zijn als de live sessies.
EMDR therapie traject
We starten in een EMDR therapie traject met een intake (60-75min) waarin je mij de context kan vertellen van jouw klachten en hulpvraag. Daarin geef ik een advies over het aantal sessies dat nodig zal zijn, dit zijn doorgaans 3-5 EMDR sessies. Daarna volgt de behandeling waarin ik de klachten zal behandelen middels het gebruik van EMDR (75-90 min per sessie). Waarna we in de afsluitende sessie de effecten integreren en evalueren. Samengevat:
- 1 Intake – Inventariseren van klachten en hulpvraag (60-75 min).
- 3-5 EMDR- sessies – Behandeling klachten (75-90 min per sessie).
- 1 Afsluitende sessie – evalueren en integreren van behandeling (60 min).
EMDR therapie – vergoedingen zorgverzekering:
Sessies EMDR kunnen vergoed worden, maar dit is (helaas) niet altijd mogelijk. Er moet voldaan worden aan enkele eisen:
- Er dient sprake te zijn van een geldige verwijsbrief van de huisarts. Let op: er zijn veel hulpvragen die helaas niet worden vergoed door de zorgverzekering, ook leidt een verwijsbrief van de huisarts niet per definitie tot een vergoed zorgtraject. Informeer bij jouw zorgverzekeraar als je hier meer informatie over zou willen ontvangen.
- Er dient sprake te zijn van een officiële DSM diagnose die vergoed wordt (niet alle DSM diagnoses worden vergoed). Of er sprake is van een DSM diagnose, onderzoek ik binnen de intake. De uitkomsten hiervan bespreek ik direct met je na de intake.
- Jouw zorgverzekeraar dient een contract te hebben met Caredate. Dit is een partner waarmee ik samenwerk en via wie al mijn vergoede zorgtrajecten vallen. Voor al jouw vragen over wat er wel en niet vergoed wordt bij jouw specifieke zorgverzekeraar kan je contact met Caredate opnemen (www.caredate.nl). Zij kunnen al jouw vragen hierover tot in detail beantwoorden.
Indien er sprake is van vergoede zorg werk ik vanuit de Basis GGZ. Werken vanuit de Basis GGZ houdt in dat een vergoed traject kortdurend is (max 10-15 sessies). Indien je na dit vergoede traject sessies bij mij wil blijven volgen dan vallen deze buiten de vergoede zorg en betaal je deze dus zelf (zie hieronder tarieven).
Achtergrond EMDR therapie
Francine Shapiro heeft (samen met enkele andere onderzoekers) eind jaren ’80 Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) ontwikkelt. EMDR helpt bij het verwerken van ingrijpende ervaringen door de manier waarop mensen aan traumatische gebeurtenissen denken, te veranderen. Tijdens de EMDR-behandeling begeleidt een EMDR-therapeut de cliënt om terug te denken aan een pijnlijke gebeurtenis en de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens die naar boven komen.
Door een afleidende stimulus zorgt EMDR ervoor dat het brein nieuwe verbindingen maakt. Dit helpt om nieuwe beelden te koppelen aan de herinnering, waardoor mensen minder last blijven houden van negatieve emoties. Zo worden oude gevoelens getransformeerd, zodat de herinnering in mindere mate of zelfs geen overweldigende impact meer heeft.